VKH Torhout

VKH TORHOUT

Vriendenkring Kunst Houtland vzw
Centrum voor Artistieke Confrontaties

Muzikaal

CD 70. “Tuur Florizoone – MixTuur?” (W.E.R.F.)
Ledenprijs 10,00 €

Ledenprijs 10,00 €
“Hypnotiserende ritmes, uitgebalanceerde harmonieën met een vrije rol voor de balafon die zich nergens iets van aan lijkt te trekken en toch perfect in het klankbeeld past. Met subtiele verschuivingen wordt de stemming van een song in een handomdraai aangepast of de spanning opgevoerd. Met het concept en de composities heeft de groep al goud in handen. Maar de musici op zich zijn ook zo vernuftig, geslepen en invoelend dat al dat prachtige materiaal nog eens extra verfijnd wordt vormgegeven. Er een bij naam noemen is een ander wellicht te kort doen, maar Michel Massot bewijst zich hier voor de zoveelste keer als een superbe musicus; de juiste techniek, het juiste gevoel, zoals heel de plaat.”  -  Mischa Andriessen (jazzenzo.nl)

“Mixtuur is niet echt een ode aan Congolese muziek, maar verklankt het verhaal van de zgn metissen, kinderen van blanke vaders en zwarte moeders die geboren werden tijdens de kolonisatie en later vaak naar Europa gestuurd om te studeren. het schrijnende is dat deze kinderen geen ouders hadden in Europa en zich uiteindelijk nergens thuis voelden: te zwart voor het Westen, te blank om echt Afrikaan te zijn..”  -  Mik Torfs (JazzLab)

Tuur Florizoone accordions  Tutu Pouane zang Aly Keita balafon  Chris Joris percussie en likembe  Marine Horbaczewski cello  Laurent Blondiau trompet  Michel Massot bastuba, trombone en euphonium, Nicolas Thijs bas, Wendlavim Zabsonre drums, percussie, Nabindibo polyfoon Kongolees koor: Bernadette Aningi, Banyele Mbambo, Irène Meta Kabeya